Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Kosten hypotheekadvies

Bijgewerkt op Wednesday 29 January 2020

Wanneer u op zoek gaat naar een woning en een bijpassende hypotheek komt er een hoop op u af. Waarschijnlijk heeft u een waslijst aan vragen. Gelukkig kan een hypotheekadviseur u helpen met het kiezen en afsluiten van de juiste hypotheek.

Snel naar:


Wat zijn de kosten van hypotheekadvies?

De kosten zijn afhankelijk van uw situatie en wat u aan de hypotheekadviseur overlaat. Als u een starter bent, zijn de kosten waarschijnlijk lager dan wanneer u een ondernemer bent. Simpelweg omdat het regelen van een hypotheek voor een starter eenvoudiger is dan een hypotheek voor een ondernemer. Ook voor een doorstromer die nog een eigen huis op naam heeft of deze al verkocht heeft, zal er meer moeten worden geregeld, wat resulteert in hogere kosten. De kosten van de hypotheekadviseur variëren van ongeveer € 2.000,- tot € 3.500,-. Let wel: dit gaat om het vervolgtraject bij het afsluiten van een hypotheek. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Sommige banken hanteren lagere tarieven, omdat ze geen onafhankelijk hypotheekadvies bieden. Ze bieden een beperkt aanbod aan hypotheken en geven daardoor ook een beperkter advies dan een onafhankelijk adviseur.

Bestaat een gratis hypotheekadvies?

Het adviseren en het regelen van de hypotheek kost tijd en geld. Toch kunt u bij een hypotheekadviseur onafhankelijk en vrijblijvend hypotheekadvies krijgen. In het eerste gesprek bepalen wij wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen en welke hypotheeklasten eruit voortvloeien. Na dit gesprek weet u grotendeels al wat u kunt verwachten aan maandlasten de komende jaren. U kunt inschatten of de financiering voor u haalbaar is. Wanneer u besluit dat u de hypotheek wil gaan afsluiten zijn er wel kosten verbonden aan het vervolgtraject. Gelukkig bent u bij ons aan het juiste adres voor hoge kwaliteit tegen een lage prijs

Plan een kosteloos gesprek met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Hypotheekadvies kosten starters

In 2013 is de wet veranderd en is men verplicht bij een nieuwe hypotheek (geen doorstarter) binnen 30 jaar geheel af te lossen. Hierbij kan gekozen worden uit twee verschillende hypotheken, die allebei een maximale looptijd hebben van 30 jaar.

De berekeningsmethode en het samenstellen van het hypotheekadvies voor starters is eenvoudiger dan bij een doorstarter. Doordat de starter geen of weinig ervaring heeft op het gebied van hypotheken kan het echter wel zo zijn dat hier extra tijd aan besteed moet worden. Zo kan de hypotheekadviseur de starter goed op weg helpen op de woningmarkt.

Een starter kan in aanmerking komen voor verschillende subsidie en kortingsregelingen. Een hypotheekadviseur kan uitzoeken of u bijvoorbeeld in aanmerking komt voor de starterslening. U kunt ook zelf onderzoek doen naar de verschillende regelingen en dit voorleggen aan de adviseur.

Hypotheekadvies kosten doorstarters

Bij doorstarters is het hypotheekadvies vaak iets complexer dan bij starters. Zeker sinds de nieuwe hypotheekregels werden ingevoerd. Sinds 1 januari 2013 moet iedere hypotheek namelijk binnen dertig jaar volledig worden afgelost als u in aanmerking wil komen voor hypotheekrenteaftrek. Als oversluiters een oudere hypotheek hebben van voor 2013 kan dit anno 2020 bij het oversluiten voor extra complexe situaties zorgen.

Aangezien de hypotheekadviseur aansprakelijk is voor zijn of haar advies dient deze zeer zorgvuldig te werk te gaan en dat kost tijd. Als de regels niet correct worden toegepast kan de Belastingdienst de fiscale aftrek weigeren voor de rest van de looptijd van de hypotheek. Dit is een schadepost die heel hoog op kan lopen en hiervoor is de adviseur aansprakelijk.

Wij raden u aan om altijd kiezen voor een onafhankelijke erkende hypotheekadviseur. U kunt controleren of de adviseur waar u mee werkt of gaat werken, in het bezit is van een vergunning. Dit kunt u controleren bij de AFM.

Rechtstreeks bij de bank

De advieskosten zijn bij sommige banken lager dan bij een onafhankelijk adviseur. Ze bieden echter geen onafhankelijk advies. Een bank biedt in veruit de meeste gevallen alleen haar eigen hypotheekproducten aan. Er is dus maar één uitkomst mogelijk na een hypotheekadviesgesprek: een hypotheek van de desbetreffende bank.

Door de winst die een bank kan maken als u een hypotheek afsluit bij hen, kan de bank goedkoper advies aanbieden. Bovendien zijn de adviesgesprekken meestal op het kantoor van de bank en kunnen zij daardoor besparen op reiskosten.

Via een onafhankelijke hypotheekadviseur

In tegenstelling tot de bank is een onafhankelijk hypotheekadviseur vaak bereid om u thuis te bezoeken, ook buiten de kantoortijden. U hoeft dus geen extra vrije dagen op te nemen en u heeft op deze manier vaak een uitgebreidere service dan wanneer u rechtstreeks bij een bank aanklopt. Een onafhankelijk adviseur kan u bovendien een veel breder scala van producten aanbieden, waarmee u natuurlijk de kans heeft dat u een financieel gunstigere hypotheek krijgt.

Kunt u zonder een hypotheekadvies?

Er zijn meerdere aanbieders van online hypotheken. Tegen een relatief laag tarief kunt u bij deze aanbieders een hypotheek kiezen en afsluiten. De stukken die u voor de hypotheek moet indienen, moet u zelf uploaden. De kosten van het hypotheekadvies houdt u op deze manier laag, maar er wordt wel uitgegaan van enige kennis van zaken.

Eisen hypotheekadvies

Aan de opleiding van een hypotheekadviseur worden zeer hoge eisen gesteld. Of u nu naar een onafhankelijke adviseur gaat of naar de bank, elke hypotheekadviseur moet een examen af leggen. Iedere 3 jaar wordt zijn of haar bekwaamheid getest met een examen. De sanctie voor het niet slagen van dit examen is dat de vergunning wordt ingetrokken en hij of zij niet meer mag bemiddelen. De strenge controle zorgt ervoor dat hypotheekadviseurs op de hoogte blijven van de laatste wijzigingen en regels. Hierdoor krijgt u altijd het meest actuele advies voor uw situatie.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft als doelstelling u als consument zoveel mogelijk te beschermen door orde en regels op te stellen. De leidraad voor de AFM is dat u als consument op de lange termijn tevreden bent met het product en het advies dat aan u verstrekt is.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de hypotheekadvieskosten nog verder verlagen?

Goedkoop hypotheekadvies is mogelijk zonder in te leveren op de kwaliteit. Besparen is eenvoudig. Kies voor kwaliteit, maar tegen een eerlijke prijs. Wij kunnen u helpen bij het vinden van de beste adviseur. Tijdens een eerste gesprek kunt u geheel vrijblijvend hypotheekadvies inwinnen.

Kan ik de advieskosten meefinancieren in mijn hypotheek?

De advieskosten zijn in ieder geval fiscaal aftrekbaar. Of u de kosten ook kunt meefinancieren hangt af van de woningwaarde en de hoogte van uw hypotheek. U mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen.

Wat kan ik verwachten van een gesprek met een onafhankelijk hypotheekadviseur?

Een onafhankelijk adviseur wil voor u de allerbeste hypotheek vinden. Om te zorgen dat u kiest voor een hypotheek die geheel aansluit bij uw situatie en uw wensen, zal de hypotheekadviseur een hoop informatie van u vragen. Als de hypotheekadviseur een goed beeld heeft van uw financiële mogelijkheden kan hij of zij kijken naar het aanbod van alle verschillende hypotheekverstrekkers. Bij een onafhankelijk adviseur weet u zeker dat de adviseur een hypotheek vindt die het beste aansluit op uw persoonlijke situatie.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

Gerelateerde pagina's

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?